Nu cred să existe vreun om care să nu fi trăit pe pielea lui senzaţia stranie de „cufundare în somn” şi apoi de tresărire şi trezire bruscă. În astfel de momente, majoritatea visează că se lovesc brusc de pământ în urma căderii de la înălţime.
Dacă eşti curios să afli exact cauzele acestui fenomen, citeşte mai departe.
De curând, cercetătorii i-au atribuit fenomenului descris mai sus denumirea de „spasm hipnic”. Cel mai adesea, fenomenul este descris ca o senzaţie similară celei de cădere în gol. Fiecare trăieşte însă această experienţă diferit, uneori fenomenul fiind însoţit chiar de senzaţie de sufocare.
Dacă manifeşti frecvent spasme hipnice, medicii recomandă în primul rând să reduci consumul de cofeină şi de tutun, mai ales la scurt timp înainte de culcare. Alte cauze posibile sunt somnul insuficient şi administrarea de medicamente precum Ritalin şi Addreal.
Citește și Despre paralizia din timpul somnului!
Pe fond de extenuare, creierul confundă intrarea în starea de somn cu insuficienţa şi cedarea sistemului vegetativ, aşa că trimite un impuls electric brusc în muşchi ca să trezească corpul.
Simultan, creierul sugerează şi prin vis ideea de pericol ca să stimuleze corpul să intre în stare de alertă. Se speculează că acesta ar fi motivul pentru care spasmele hipnice coincid cu trezirea din coşmaruri care presupun cădere de la înălţime.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu