sâmbătă, 25 februarie 2017

Ce trebuie sa stii despre paralizia in somn: Imposibilitatea de miscare la trezire


Te-ai trezit vreodata in toiul noptii ingrozit si incapabil sa te misti? Paralizia in timpul somnului este un fenomen care apare atunci cand o persoana se trezeste din somn si se afla in imposibilitatea de a se misca, vorbi, sau reactiona. De obicei, problema survine atunci cand o persoana este pe cale sa adoarma sau la incheierea stagiului de somn adanc, si este insotita de dificultati de respiratie.

Paralizia in somn nu pare o problema serioasa pentru cei care nu au trecut prin aceasta experienta, in schimb cei care se confrunta cu aceasta dereglare a somnului stiu bine cat de terifianta poate fi uneori. Esti complet paralizat si incapabil sa te trezesti. Odata ce creierul devine constient de paralizia corpului, acesta trece instinctual in stare de alerta, considerand paralizia o amenintare pentru corp. Ca raspuns, corpul se supune instinctului de „fuga”.

Uneori, paralizia in somn este insotita de halucinatii sau de sentimentul ca exista un intrus in camera. Unii oameni chiar pretind ca simt prezenta unor entitati demonice sau a unor entitati extraterestre care ii imobilizeaza. Din acest motiv, in cultura chineza veche aceasta experienta era denumita „Gui Ya”, in traducere „imobilizare de catre spirite”, fiind de parere ca spiritele ar fi responsabile pentru aceasta incapacitate de miscare. Acestia credeau ca spiritele se asaza pe pieptul celui care doarme, imobilizandu-l.

Care este explicatia stiintifica a acestui fenomen? Ei bine, la ora actuala nu exista inca nicio teorie perfect coerenta. In schimb, cea mai plauzibila explicatie stiintifica este aceea ca paralizia se instaleaza atunci cand mintea revine in stare de trezie in urma stagiului de somn REM (somnul cu vise), in timp ce corpul se afla in continuare in starea de atonie specifica somnului. Atonia somnului are rolul de a impiedica trupul sa reactioneze in realitate la visele nocturne. In ceea ce ma priveste, marturisesc ca sunt de acord, in mare parte, cu aceasta teorie, desi s-a intamplat sa trec prin starea de paralizie in somn inclusiv in stare de trezie, tinand ochii deschisi si stand in pat pe jumatate ridicat. In acest caz, cu siguranta creierul meu nu se mai afla in stagiul de somn REM, pentru ca imi amintesc foarte clar ca ma trezisem de cateva minute bune.

In acest articol, vom trece in revista metodele la care poti recurge pentru a-ti pastra calmul pe durata paraliziei in somn, modurile in care poti preveni aceasta problema, precum si metode de a transforma paralizia din timpul somnului intr-o experienta spirituala pozitiva.

Ce trebuie sa faci atunci cand nu te poti misca!


Am avut multe astfel de experiente de paralizie in somn, asa ca in momentul de fata aceste probleme nu ma mai tulbura. Prima data cand m-am confruntat cu aceste stari, am incercat sa ma opun si sa ma trezesc cat mai repede. Acest lucru nu a facut decat sa-mi accentueze frica si anxietatea, metoda aplicata fiind complet ineficienta. Daca te trezesti si realizezi ca te afli intr-o stare de paralizie in somn, incearca pur si simplu sa nu te opui. In clipa in care incerci sa combati paralizia in somn, vei fi cuprins de o stare generala de teama. Accepta-le, in schimb, si abordeaza-le diferit. De exemplu, considera-le ca pe o oportunitate de a-ti exersa rabdarea si incearca sa te relaxezi.

Respiratia constienta, intr-adevar, te ajuta sa iti limpezesti mintea si sa gestionezi mai bine aceste stari. Nu intra in panica. Ori de cate ori te confrunti cu paralizia in somn, impune-ti sa fii calm si linistit, astfel vei fi mai prezent si mai bine conectat la trupul si mintea ta. Considera aceste momente ca pe o sansa de a practica meditatia, iar starea de atonie va disparea mai repede.

Au fost si momente in care am auzit voci pe durata atoniei, dar am ramas calm practicand tehnici de meditatie si de respiratie constienta. Se aseamana mult cu starile induse de drogurile psihedelice. Experientele difera in functie de modul in care gandesti pe moment si in functie de cat de mult iti lasi mintea sa alunece.

Cu cat incerci sa exerciti mai mult control asupra paraliziei in somn, cu atat mai mult vei alimenta aceasta stare. Concentreaza-ti atentia asupra lucrurilor care se petrec in interiorul trupului si al mintii, respira adanc si evita stimulii exteriori. Reactioneaza ca si cum tu insuti ai fi ales sa experimentezi aceasta stare si imbratiseaz-o cu calm si cu mintea limpede.

Multor persoane care au trait aceste experiente infricosatoare le-a fost de real folos rugaciunea pentru a gestiona cu calm starile induse. Asadar, daca o abordare de ordin religios sau spiritual te ajuta, repeta in gand o rugaciune sau vizualizeaza o mantra.

Prevenirea paraliziei in somn!

Mai multi factori au fost identificati ca fiind accentuativi ai starilor de paralizie in timpul somnului. Printre acestia se numara inclusiv oboseala fizica, privarea de somn, un ritm circadian neregulat, stresul, si abuzul de substante cu efecte stimulatoare. In ceea ce ma priveste, principalul factor favorizant a fost mereu dormitul prea mult. Am trecut cel mai adesea prin aceste stari atunci cand m-am trezit si m-am culcat la loc chiar daca ma simteam odihnit, sau pe durata reprizelor scurte de somn din timpul zilei.

Asadar, principala metoda de prevenire a paraliziei in somn este mentinerea unui program de somn adecvat. Obiceiurile de somn mai sanatoase sunt cel mai bun mijloc de evitare a acestei experiente. Un alt mod eficient de prevenire a instalarii paraliziei in somn este sa nu mai dormi cu fata in sus. Iata ce presupune aceasta pozitie de somn:


Atunci cand dormi in pozitia culcat pe spate, cresc sansele ca bolta palatina, mai relaxata in timpul somnului, sa coboare, ingreunand astfel respiratia. Din acest motiv, creierul este mai predispus sa devina treaz in timp ce corpul se afla in continuare in starea de atonie specifica stagiului de somn REM. Dormitul pe burta sau pe o parte reprezinta o modalitate buna de a preveni aceste experiente neplacute.

Cum sa folosesti paralizia in somn in scopuri spirituale


Daca pentru unii oameni paralizia in somn poate fi o povara, pentru altii constituie o oportunitate pozitiva. Nu numai ca o poti folosi ca pe un test de evaluare a capacitatii tale de autocontrol, ci o poti considera inclusiv o sansa de a trai o experienta a iesirii din corp sau de visare lucida. Nu uita ca in timp ce corpul ramane in stagiul de somn REM, mintea este perfect treaza si atenta la tot ce se petrece. Ce-ar fi daca atonia REM ar deveni o metoda constructiva de a trai experiente spirituale si de a vizita noi lumi inaccesibile altfel prin practicarea unor tehnici de vizualizare?

Atunci cand se mai intampla, foloseste paralizia in somn pentru a trai o experienta extracorporala si vizualiza-te plutind deasupra propriului trup. Impune-ti chiar aceasta desprindere de corpul fizic, dar fara sa te panichezi, pentru ca revenirea la starea initiala este doar o chestiune de timp si ceva ce poti invata sa controlezi. Multi oameni sustin ca incearca in mod voit sa induca starea de atonie in somn, considerand-o una dintre etapele initiale ale unei calatorii astrale.


Inceteaza sa te mai consideri victima unei experiente infricosatoare. Considera-te, in schimb, un explorator pe cale sa descopere taramul visarii lucide si imbarca-te cu indrazneala intr-o calatorie astrala fascinanta. Conform datelor stiintifice, ne aflam tot timpul la rascrucea dintre lumea constienta si cea subconstienta, chiar si in stare de veghe. Avand in vedere acest lucru, ce-ar fi sa folosesti atonia din timpul somnului ca pe un pretext pentru a induce in mod voita o stare spirituala benefica, cu care sa te poti juca dupa bunul plac?

Adevarul este ca nu ai niciun motiv sa te temi. Nimeni nu a murit vreodata sau nu a fost ranit pe durata experientelor de paralizie in somn. In plus, chiar daca perceptia noastra asupra timpului se poate modifica, de regula atonia nu dureaza mai mult de 30 de secunde. Asadar, joaca-te cu ea, exerseaza-ti prezenta de spirit, regleaza-ti programul de somn si, daca te simti ca esti capabil de acest lucru, foloseste-o ca pe o rampa de lansare catre alte dimensiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

New BTC earning site No investment, FREE to join 0.003 BTC Signup REWARD 0.003 BTC per Referral Join

==================================== Faceți clic pe acest link și inter-adresa dvs. btc Și trimiteți acest link prietenii dvs. câștiga btc g...